Çocuklara kendi yataklarına uyuma alışkanlığını kazandırmak
Bundan önceki iki yazımızda çocukların uyku ile ilgili yaşadıkları sorunlardan ve bunların olası sebeplerinden bahsetmiştik. Ayrıca çocukların kendi yataklarında uyumasının önemine de dikkat çekmiştik. Bu yazımızda ise kendi yatağında uyumak istemeyen çocuklar için anne babalara bazı çözüm önerileri sunuyoruz.
- Anne babasıyla yatmak isteyen bir çocuğa kendi başına yatabilme alışkanlığı kazandırma süreci sakinlik, tutarlılık ve kararlılık gerektiren bir süreçtir. Öncelikli olarak yaşına uygun bir şekilde bundan sonra kendi yatağında yatması gerektiğini, anne babanın da kendi odalarında yatacağını çocuğunuza söylemelisiniz. İlk zamanlarda çocuğunuz sizden ayrı uyumak istemeyebilir ve bu duruma tepki verebilir, bu doğaldır. Onu bu süreçte yalnız bırakmadığınızı kendisine hissettirmeniz, süreci çeşitli aşamalara bölmeniz ve keskin değil yumuşak geçişler sağlayabilmeniz çocuğunuzun bu duruma kolay uyum göstermesini sağlayacaktır.
- İlk zamanlarda çocuğunuzun yanında o uykuya dalana kadar kalabilirsiniz. Yanında kaldığınız bu zaman diliminde ona bir masal okumak veya dinlendirici bir sohbet yapmak çocuğunuzun rahatlamasını sağlayacaktır. Çocuğunuz uykuya daldıktan sonra siz de kendi yatağınıza gitmelisiniz.
- Gece çocuğunuz uyandığında ve yanında sizi görmediğinde kaygı duyabilir ve sizin yanınıza gelmek, sizinle uykuya devam etmek isteyebilir, bu gibi durumlarda onu yatağına geri götürmeli ve gerekirse yanında uykuya dalana kadar kalıp tekrar kendi yatağınıza dönmelisiniz.
- Çocuğunuz eğer sizin yanınızda uyursa ve uyandığında kendisini kendi yatağında ve yalnız başına bulursa bu kafa karışıklığına ve kaygıya sebep olabilir. Bu nedenle çocuğunuz uyurken değil uyanıkken onu kendi yatağına götürmeniz daha doğru bir tutum olacaktır. Bu, yalnız başına uyuma sürecini bilinçli bir şekilde deneyimlemesi açısından da önemlidir.
- İkinci adım, çocuğun uykuya yanında biri olmadan dalabilme sürecini sağlamaktır. Bu süreçte uyku öncesi çocuğunuzun yanında bir süre kalıp onunla küçük bir sohbet edebilir, masal okuyabilir, ona hikâye anlatabilirsiniz. Sonrasında uyuma vakti geldiğinde birbirinize iyi geceler dileyip konuyu çok uzun bir tören haline getirmeden sakince yanından ayrılın.
- Bu süreçte çocuğun duygularını anlamaya çalışmak ve anlaşıldığını çocuğa hissettirmek gereklidir. Çocuğunuza öfkelenmek ve sakinliğinizi koruyamamak çocuğunuzda kaygı yaratabilir ve uyumaya daha çok direnç göstermesine sebep olabilir.
- Anne ve baba kaygılı olursa çocuk da bu durumun kaygı duyulması gereken bir şey olduğunu düşünerek buna göre davranacaktır. Çocuğunuzun kendisini güvende hissetmesi için öncelikli olarak siz bu güveni içinizde hissetmelisiniz.
- Çocuğunuzun kendi başına uyuma alışkanlığı kazanması mizaç özelliklerine ve ailedeki dinamiklere göre farklılık gösterebilir. Anne babalar bu konuda gerektiğinde bir uzmandan yardım alabilir.
Ayça Tezerişir – Çocuk ve Ergen Psikoloğu