Çocukların hayatında ebeveynleri ve öğretmenleri çok büyük bir rol oynamaktadır. Çocuklar değerli bir meraka sahiptir ve büyürken zaman içerisinde birçok şey öğrenmektedir. Öğrenme sürecinde de ebeveynlerinden ve öğretmenlerinden yardım alabilmektedir. İçlerinde taşıdıkları bu değerli merakı söndürmeden onlara yardım edilmelidir. Öyleyse bu merak nasıl sönmez ona bakalım?
Çocuklar, bu merakın devamlılığını öz yeterlilik inancı ile sağlayabilmektedir. Eğer kendilerinin bir şeyler başardığını görür ve buna inanırlarsa içlerindeki merak daha da alevlenebilmektedir. Bu yüzden, onlara sağladığımız yardımı çocuklara yetersiz hissettirmeden yapmalıyız ki çocuk kendine olan inancını kaybetmesin. Burada devreye fazla müdahaleci bir tutuma sahip olmamak girmektedir. Örneğin, çocuk yardım talep etmeden ona müdahale edilmesini öz yeterliliğine olan bir saldırı olarak algılayabilmektedir.
Graham ve Barker’in “The Down Side of Help”adlı araştırmasında, çocuklara bir video izletilmiştir. Videoda iki çocuk soru çözmektedir. Öğretmen bu esnada yanlarına gelmekte ve sadece çocuklardan birine yardım etmekte ve ipucu vermektedir. Soru çözümü bittikten sonra iki çocuk da aynı performansı sergilemektedir. Her ikisi de 8 puan almıştır. Videoyu izleyen çocuklara hangi çocuğun daha zeki olduğu sorulduğunda çocuklar öğretmenin yardım etmediği çocuğun daha zeki olduğunu dile getirmişlerdir.
Özetle, çocuk kendi talep etmediği yardımı yetersizlik olarak algılamaktadır. Demek ki yardım etmeselerdi yapamayacaktım diye düşünebilmektedir. Çocuk zorlandığında ve yardım talep ettiğinde onun yanında olduğumuzu ve zorlandığı konuda olan yardımımızı hissederse çocuğun öz yeterliliği zarar görmemekle birlikte daha fazla gelişebilmektedir. Aynı zamanda, bu durum çocuğun yardım talep etme yeteneği de kazanmasına sebep olabilmektedir. Çocuk, ebeveynlerinden ve öğretmenlerinden yardım istediğinde onların yardım edeceğine inanmalıdır ki yardımı talep edebilmelidir.
Yardım istediği kişiden olumlu dönüş alacağını bilen bir çocuk kendisine daha çok güvenebilmekte ve gerektiğinde başkalarına güvenle danışabilmektedir.
Psk. Bengi Kuseyri