HİSSETTİĞİMİZ NE? KAYGI MI? KORKU MU?

  Kaygı nedir sorusuna cevap ararken ilk olarak kaygı olmayanı ortaya koymakta fayda vardır. Yani kaygı ve korku arasındaki ayrımı açıklığa kavuşturmak gerekir. Her ikisi de temelde tehlikeye karşı gösterilen duygusal tepkilerdir. Aynı zamanda titreme, kalp çarpıntısı, terleme gibi fiziksel duyumlar da eşlik edebilir. Fakat ikisi arasındaki ayrım verilen tepkinin orantısında gözlemlenir. Korku; kişinin karşı…

GENÇLERİN GÜVENLİ İLİŞKİLER KURMASI NASIL MÜMKÜN OLUR ?

İlişkiler partnerlerin birbirlerine nasıl davrandıklarına bağlı olarak güvenli- şiddet içeren arası bir ölçekte değişkenlik gösterir. İlişki içerisinde karşılaşılan şiddet fiziksel ise bunu kavramak kolay olur. Fakat psikolojik, duygusal, cinsel şiddet davranışlarının anlamlandırılması her zaman kolay olmuyor. Aşağılama, suçlu hissettirme, yalnızlaştırma, mahrum bırakma, tehdit, korkutma, ısrarlı takip vb. gibi davranışlar, özellikle 16- 24 yaş arası gençlerin…

OLUMLAMALARLA İLGİLİ GELEN SORULAR

  GÜNLÜK OLUMLAMALAR NE ZAMAN İŞE YARAR! Danışanlardan gelen sorular ve cevapları: YILLARDIR OLUMLAMA YAPIYORUM AMA NEDEN DEĞİŞTİREMİYORUM? Değişmez çünkü; yaptığınız şeye inanmıyorsanız istediğiniz kadar tekrar yapın işe yaramayacaktır. İnancınız ve nereden geldiğini bilerek farkında olmanız ve daha sonra olumlama yapmanız daha çok işe yarayacaktır.   OLUMLAMA YAPIYORUM, KENDİMLE ÇALIŞIYORUM AMA EYLEME GEÇEMİYORUM NE YAPMALIYIM?…

ÇOCUKLARA KAYBI NASIL ANLATIRIZ ?

Kayıplar ve ölüm her yaştan insan için anlaşılması zor bir süreç olabilir. Herkes için çok farklı ilerleyen bu süreç özellikle çocuklar açısından gelişim dönemleri, zihinsel ve ruhsal süreçleri dikkate alınarak değerlendirilmelidir. 0-2 yaş grubu çocuklar; ölümle ilgili kavramları anlayamazlar. Sürekli çevrelerinde olan yakınlarının artık olmadığını fark ederler ama çevrelerindeki insanların temsillerini henüz iç dünyalarında oturtamadıklarından…

YAKINLARIMIZ NEDEN DANIŞANIMIZ OLAMAZ ?

Kişisel yaşamımız ve profesyonel yaşamımız pek çok anlamda birbirinden farklıdır. Profesyonel yaşam sınırları belli, özünde bilmemeye dayanan bir ortamda kurulan bir ilişkidir. Kişisel ilişki ağımızdaki insanlar; arkadaşlarımız, ailemiz, sevgilimiz olabilir. Burada profesyonel yaşama göre daha sınırsız, daha farklı hassasiyetlerin gözetildiği bir ilişki vardır. Kişisel ilişkilerimiz ve profesyonel ilişkimiz kendine özgü dinamiklerle ilerler. Esas ayrım; kişisel ilişkilerimizi…

ERGENLİKTEN YETİŞKİNLİĞE GEÇİŞ KAPISI

Ergenlik hayatın çok özel bir dönemidir. Benlik algısı daha çok bu dönemde oluşur. Benlik algısı toplumun söyledikleri, anne-babanın yorum ve telkinleri, arkadaşların etkisi ve yorumları ile şekillenir. Ergen hayatında kendini tanımlarken çoğu zaman etrafın algısını anlatır.. Kendisi ile çevresini farklı algılayarak, ayrışmaya başlaması zaman alır, artık kendinin ve isteklerinin daha çok farkındadır. Kendi kararlarını verme…

TOPLUMDA ŞİDDETİ NASIL YARATIYORUZ?

Toplumda olanlardan etkilenmemek mümkün değil ve mesleki olarak da deneyimlediğim; tek bir insana ulaşmanın topluma olan pozitif etkisinin küçümsenemeyeceği… Bu bağlamda toplumsal şiddet üzerine bir yazı yazmayı planladım. Ve bizden yola çıkarak bu konu üzerinde birlikte düşünelim. İlk bakılması gerekenler: Ben şiddete ne kadar eğilimliyim? Kimi aşağılıyorum? Kimi küçük görüyor ya da nefret ediyorum? “Nefret…